Politická strana 4 VIZE
Méně stresu - více lásky
... nenadává na společenskou situaci, ale hledá způsoby, jak ji vylepšit ...
Domů
Čtvrtek, 28 březen 2024
Zasílání novinek

Chci být informován o činnosti






Volby
Volby Senát 2006 - Ivo Patta
Volby Strakonice 2006
Volby PS 2006
Úvaha o armádě PDF Tisk E-mail
Hodnocení čtenářů: / 6
SlabéVynikající 
Napsal Jaromír Jahelka   

Úvaha o Armádě

Jaromír Jahelka, pravidelný přispěvatel úvah pro web strany 4 VIZE, tentokrát myslím prozradil jaké je jeho povolání. Určitě bude nějak souviset s armádou. Zaslal nám článek, jak si představuje českou armádu 21. století. Jestli je tato představa dobrá nebo ne, musíte posoudit sami. Mě osobně zde chybí alternativa, kdy armádu s vojáky, kteří umí zabíjet lidi, téměř nemáme, ale místo toho máme hlavně tzv. vojáky - vyjednavače, kteří jsou schopni konstruktivně, bez emocí, s moudrostí a láskou nalézt mezi znepřátelými stranami pokoj a usmíření. Věřím totiž, že v naprosté většině sporů lze nalézt usmíření bez toho, aby padl jediný výstřel, ale musí se vědět, jak na to.

Nicméně Jahelkova koncepce je dobrým příkladem, jak jeden člověk dokáže přijít s ucelenou představou, jak by měl určitý resort pracovat včetně různých detailů vnitřního fungování. Jestli i vy máte ucelenou představu, jak by měl nějaký resort (školství, zdravotnictví, bytová politika, armáda, soudy ... atd. ) našeho státu fungovat, určitě nám o tom napište. My Vaši koncepci uveřejníme na našich stránkách

Zdeněk Macura - hlavní koordinátor strany 4 VIZE

Pepíček: Jak si představuji českou armádu 21. století já:
Byla by to jen prťavá armádka, ale kvalitou by se měla umístit na podstavci vítězů. Armáda by se se dělila na důstojníky, vojáky, rekruty a podporu. Pod důstojníky by patřili velitelé, od desátníku až po generály. Vojáci by byli ti, kteří by mohli okamžitě vyrazit do boje. Rekruti by byli ti kteří jsou ještě ve výcviku, nebo čekají na volné místo mezi vojáky. Pod podpory by patřili ti, kteří nemají zabíjet, ale pomáhat vojsku. (Řidiči náklaďáku, obsluhy radarů, piloti transportních vrtulníků, ženisti, chemici, technici, doktoři, atd.)

Dále bych přidal druhou linii hodností. Kromě velitelské linie- voják, desátnik.. generál bych přidal ještě schopnostní hodnocení. U radistů by to bylo například jaké kodovani dokáže dešifrovat, u pěšáku zda trefí za hodinu dva, nebo tři vlastní vojáky a pod. Rovněž bych armádě vyčlenil procento ze státniho rozpočtu, nebo HDP, ktere by měla jistých a ať si to rozházi třeba za svačiny, to už je na nich. Další odměny bych vyčlenil za efektivitu.

Technika/výbava:
Nejmodernější vybavení jake by bylo k dostáni v dostatečném množství pro vojáky i důstojniky. Od nejlepšího outdoorového vybavení, přes nejlepší produkty čr až po testováni cizích vynálezů. (Prototypy samomaskovacích uniforem, robozbraně atd.) To by ovšem záviselo na dobrých politických vztazích s velmocemi vyvíjejícími zbraně, například za cenu plné spolupráce.

Výcvik:

-Podobný jako u elitních amerických jednotek, ovšem postupně. Voják by začal klasickým výcvikem zaklaďaka, dostal by schopnostní frčku 1. stupně. Výcvik swat, 2.stupeň, výcvik parašutistů 3.stupeň, výcvik mariňáku 4. stupeň, výcvik snipera 5. stupeň, výcvik infiltrátora 6.stupeň. Atd., dokud by bylo co se učit. Každý výcvik o něco horší. Kromě konvenčního výcviku bych je nechal učit i zahraniční techniku jako je infiltrace/obrana ruských ponorek, ovládáni cizích hardwaru (tanky, stihačky,vrtulníky, ponorky, vysílačky).

Služba:
Místo dnešního povalovani se na židli v kasarnach a dloubani se v nose (především u vyžších důstojníku), horečná aktivita. Každou hodinu je třeba cvičit/vymýšlet nový scénař použití techniky/schopností. Posouvat hranice techniky, programů, schopností, i mentálnich cvičení. Nutnost eliminovat byrokracii ve vojenství. Přidat nové vojenské tresty za neschopnost/byrokracii

Plat:
Pro vojáka i důstojníka stejný základ, a z něj vypočítavat plat podle dosažených schopnostních frček. Pro elitniho vojáka by se měl pohybovat kolem pětinásobku průměrného platu. Plat stejný v době míru i války. Vysoké pokuty(až roční plat) za lenost, spánek na hlídce apod.

Změny:
Vysoká aktivita v době přípravy i ve válce. Zákaz alkoholu a nevojenských drog po celou dobu služby.(Tím myslím po celou dobu, kdy si může říkat voják/důstojník. Netýka se Rekrutů, pro ty jen po dobu vycviku-8 až 12 hodin denně.) Zrušení byrokracie, nahrazení bezpečnostními opatřeními. Zavedení nových vojenských trestů. (Např. Opuštění pozice dané rozumným rozkazem.- Dá se mu šance souboj muže proti muži v poměru 10 na jednoho. Pokud vyhraje, je od trestu osvobozen. Pokud prohraje, protivyslychací výcvik+ mastná pokuta. U důstojnika- dostane oddil a musí porazit 10 jiných oddílu, kteří jsou všichni proti němu. Válečná čest - nic takového v boji neplatí,
pokud pomůže nasazení turbanu a "zrazení" zpřáteleného oddílu k poraření nepřatelské armády, použít to. Myslet nekonvečně.

Počet:
Vzhledem k profesionalitě a nákladům bychom nemohli udržovat příliš velkou armádu. Odhaduji tak 1000 dustojníku, 3000 vojáku, 6000 rekrutů a 10000 členů podpory. Možná i jen desetinový počet.

Rodina:
Vychovávat z dětí nástupce svých rodičů v armádě. (Vojenská škola, jazyky atd.)

Vize schopnosností po 30 letech běhu tohoto systému:
- Jednotka 10 vojáku bude vyhozena z letadla za severokorejskou hranicí, poté se letadlo rozpadne na menší části, z nichž každá se vydá po vlastním úkolu. Všichni vojáci se dostanou přes celou Severni Koreu živí až do Číny a po cestě vezmou plníci pero na Kimově stole.
- Jeden voják vypadajíci jako arab vleze do Arabského bunkru, ujde půl kilometru až do hlavního stanu, tam se obejme s "šefem" ten začne kašlat a zemře. Pak voják postříli ostatní araby v mistnosti, z kapes vyházi kuličky do jediné přístupové chodby a zavře vstupní vrata. Z vnitřní kapsy vytáhne mikro svařečku, zabezpečí dveře a chopí se vysílačky. Začne do ní mluvit arabsky hlasem mrtvého "šefa". Do rána ho zachráni zbytek české armády, nebo americká divize.
- Pomocí autohypnozy vydrží voják tři dny nespat. (Pak se složí a neprobudí dva dny.)

Že to vypadá jako sci-fi?
- Pilot stihačky dokáže přežít za nepřátelskými liniemi pár hodin už dnes. Pro organizovanou jednotku s leteckou podporou a informacemi ze satelitu by neměl být problém vydržet i několik týdnu. Hackeři se dostanou všude i dnes. Plastická chirurgie dost pokročila. -Při správne mystifikaci a výběru dobrého vzhledu vojáka je už jen problém s řeči, kódy, správně naprogramovaného viru, rychlého tasení a malých robutku s vybušninou pro obranu.
- Význam meditace, paranormalnich jevů, hypnozy a podobných jevů se stále podceňuje. Nemluvě o implantátech s dávkovačem drog (např. adrenalin).

Co si myslíte vy?
Je lepší mit elitní armádu, kterou budou chtít mit všichni na své straně, ale bude nás stát nějaké ty miliardy a životy, nebo zůstat u dnešního trendu prachy na armadu jsou vyhozené, ale chceme mít aspoň něco? Takže máme profesionálni armádu, která se může rovnat s ostaními vyspělými zeměmi, ale omezuje se jen na humanitarní mise a naši republiku by ubránila leda tak proti Polsku, či Francii(která sama nevyhrála do teď žádnou válku).

S pozdravem váš Pepíček

Možná Vás také zajímá

  1. Zásady politika strany 4 VIZE
  2. Reklama, která informuje, ano, reklama, která ovlivňuje, ne
  3. 4 VIZE nabízí web zdarma
  4. Vize pro Evropu - dobrovolná spolupráce
  5. Bydlení - právo na minimální přístřeší

Přidat jako oblíbený (19) | Citujte tento článek na svých webovkách | Shlédnutí: 32742 | E-mail

Komentáře (2)
RSS komentáře
1. 28-05-2008 15:44
 
s tim platem urcite nesouhlasim, to je moc, jinak urcite dobre,armada se musi zmensovat, vse jde resit i mirovou cestou a penize do armady jsou urite vyhozene penize
Registrovaný
 
jan
2. 13-09-2007 11:28
 
Tak trochu...
Připomíná mi to právě názory těch rekrutů (a kdysi i mně), kteří nastupovali do prvních ročníků k nám na akademii. Nakažení akčními filmy a akčními hrami neměli pojem o realitě. Realita nastává až v okamžiku kdy se mladý důstojník dostává k útvaru... Je vše jinak, a je určitě nesmysl tvrdit, že armáda za něco může... Chyba je tam nahoře. Dokud budou řídit armádu politici a ne vojáci, nemůžeme chtít změnu. Je třeba změnit politiku, přidělování peněz, aby se pak konečně mohla armáda přizpůsobovat dané bezpečnostní situaci a hrozbám, a ne jen státnímu rozpočtu, díky kterému teď pouze řeší, jak přežít...
Host
 

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte..

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

Aktualizováno ( Úterý, 24 červenec 2007 )
 
< Předch.   Další >
Poslední příspěvky
 
© 2024 Politická strana 4 VIZE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de