Politická strana 4 VIZE
Méně stresu - více lásky
... nenadává na společenskou situaci, ale hledá způsoby, jak ji vylepšit ...
Úterý, 19 březen 2024
Zasílání novinek

Chci být informován o činnosti






Volby
Volby Senát 2006 - Ivo Patta
Volby Strakonice 2006
Volby PS 2006
Jak řešit bezdomovce ? PDF Tisk E-mail
Hodnocení čtenářů: / 9
SlabéVynikající 
Napsal Zdeněk Macura   

Jak řešit bezdomovce ?

To je otázka, kterou si občas všichni klademe. Na jednu stranu si říkáme, že kdyby tito lidé opravdu chtěli, tak bezdomovci nejsou, vždyť když se chce, práce se najde, úřady jsou ochotné do začátku pomoci, takže je to vlastně jen jejich chyba a lenost. Na druhou stranu si však dokážeme představit, že člověk se může dostat do určitých psychických problémů, zažije nějaké hluboké životní zklamání, či udělal nějakou velkou chybu a prostě a jednoduše nemá na to (zejména duševní sílu) anebo přímo už ani nechce, aby alespoň zašel na úřad a postupně se z toho vyhrabal.

Ať si bezdomovce vysvětlujeme tak, či onak, zůstává objektivním faktem, že bezdomovci tady jsou a spíše jich přibývá než ubývá. A tak si politici přirozeně kladou otázku, jak je řešit.

Uvedeme zde 3 různé přístupy, které se nějakým způsobem dotýkají bezdomovců. Některé aspekty těchto řešení jsou méně vyzralé, jiné více, některé jsou naivní či úsměvné, jiné kvalitní. O to ale nejde, důležité je, že je snaha tento problém nějak řešit. Čtenáře vyzýváme, aby využili možnosti komentovat tyto 3 příspěvky a tak mohla vzniknout diskuze.

 

1. Příspěvek od Malého Pepíčka

 

Bezdomovci

Problém: V kapitalizmu může člověk snadno přijít o střechu nad hlavou ani se neotočí a je z něj bezdomovec. Co udělat s takovým člověkem?

Kdo je bezdomovec?
Je to člověk bez domova (bez bytu, nebo domu). Z tohoto důvodu nemá snadný přístup ke koupelně, záchodu nebo skladišti věcí. Výsledkem toho je, že smrdí. Důsledkem toho příjde o práci (pokud ji ještě má) a nemůže si najít novou. Přátelé a rodina se od vás začnou distancovat.

Může to být ještě horší?
Ano! Po určité době, kdy spíte pod mostem a vybíráte obsah popelnic, tak si na to zvyknete. Začnete trpět zvláštní depresí, kdy vítě, že za nic nestojíte a že se z toho nedostanete. Začnete pít alkohol ve velkém množství a žít ze sociálky do sociálky, nebo jen z toho co získate ze sběru.

Jak to funguje teď: Existují charitativní organizace, kteří jím pomáhají, staví ubytovny, dávají jídlo a staré oblečení. Pomůže jim to? Většinou ne. Často se stáva, že bezdomovci umrznou, nebo chytí nějakou vážnou nemoc, kterou dále šíři, nebo poškozují nemocnice (vzhledem k tomu, že si neplatí pojištění).

Článek z http://cdpardubice.blog.cz/0607/bezdomovci-na-fontane-u-nadrazi:
Pardubice - Denně čekám na zastávce městské hromadné dopravy na spoj a je opravdu hezké dívat se na zrekonstruovanou fontánu. Vždy mě napadne, jak je to od města krásné, že bezdomovcům vytváří tak pěkné prostředí. Nejen, že zaplní polovinu laviček, navíc se ve fontáně koupají a znečišťují prostředí a okolí. Je mi líto, že to nikoho nezajímá. Když přijede policie, ani si těchto lidí nevšimne, i když se někdo válí třeba podnapilý na zemi. Myslím si, že by tito lidé měli mít ze strážců pořádku alespoň respekt. Bohužel tomu tak není.Nezbrojím proti všem bezdomovcům, v dnešní době to nemají někteří lidé jednoduché, ale tahle parta u nádraží na alkohol vyžebrá a jejich věkový průměr je zhruba šestnáct až pětatřicet let a přitom pracovní místa jsou volná neustále. Je zajímavé, že v Hradci Králové takovou partu nepotkáte...
(P a r d u b i c k é n o v i n y 22.7.2006)

Můj návrh: Řešit toto systemově. Když se stane člověk bezdomovcem, zaevidovat jej automaticky na úřadě pro bezdomovce (kolem 50 až 250 uředníku).
1.Šest měsícu dát člověku na to, aby se z toho dostal sám.
2.Po těchto šesti měsícich musí přijít na úřad a dostane tří měsíčni dovolenou. (Trvalý pobyt na ubytovně, sprcha, jídlo, nějaké oblečení zdarma. Jednou týdně pivo zdarma. Zákaz tvrdého alkoholu, drog i marihuany (tímto to zdůrazňuji). V této době si má člověk odpočinout od všech neuspěchu a připravit se na další kolo.) Pokud se do prvního týdne nedostaví, vydá se ho hledat policie. Pokud nebude mít práci, nebo trvalé bydliště a nebude ani chtít jit do ubytovny (a zůstat pod mostem) pošlou jej rovnou na ostrov. (bod 4.)
3.Má tři měsíce na to, aby si našel práci, bydliště a odvykl od všech neduhů (drogy,alkohol, cigarety.) (Tato doba se může prodloužit, pokud úžednici dojdou k závěru, že práce opravdu nejde sehnat z důvodu, že práce nebo byt není)
4.Pokud si během této doby nenajde (s vydatnou pomocí uřednic) práci, čeká ho deportace na ostrov bezdomovců. (jednalo by se o dosud nezabraný ostrov v oceánu, přivlastněný, nebo koupený ČR) Jediný dovoz: levné jídlo,prošle léčiva. Zákony na tomto ostrově: Vzhledem k nízkemu počtu zaměstanných uředníku a policistů na tomto ostrově (0), zákony budou tvořit místní občané, s vyjímkou každoročního průzkumu, kdy ostrov navštívi nekolik uředníku a policistů.

Způsoby dostat se z ostrova:
-utéct (odplout na vlastní lodi) v tom případě ztráci občanství ČR (a vše z toho vyplyvajíci)
-dostat se zpět v rámci každoročního průzkumu (pokud na tomto ostrově dosahnou jakési civilizace, může se vrátit do naší společnosti, pokud bude chtít) Po návratu se zapomene na vše co na ostrově dělal. (pokud před tím vykradl banku, doba na ostrově se nepočíta do promlčecí lhůty, ale nemůže byt odsouzen za nic co udělal na ostrově.)

Hlavní podmínka: Každý bezdomovec musí o tomto zákonu vědět už od prvního bodu, aby věděl co mu hrozí. Jinak body 2 až 3 nemají smysl.
Každý občan může na ostrov odjet na dovolenou dobrovolně a pak se odtamtud vrátit bez nutnosti projít procedůrou průzkumu.

Výhody: Bezdomovci přestanou obtěžovat pracujíci lidi, zároveň dostanou dvě šance jak se odrazit odedna, nikoli na něm žít. Pokud se rozhodnou žít na dně, zákon jim to umožní, ale budou to dělat daleko od ostatních. Sníži to výdaje na bezdomovce na minimum. Mohou si vyzkoušet jaké je to žít bez společnosti. (sám si orat, sít, sklízet, péct chleba a chránit to před jinými)
Chraritativní organizacim ubude problém a bude se moct věnovat něčemu jinému.

Nevýhody: Bezdomovci na ostrově nebudou chráněni policii, nebudou si mít co koupit ani nebudou mít popelnice. Někdo by mohl říct, že je to nehumánní. Ovšem pokud někdo nechce žít ve společnosti,i když k tomu dostane výynamnou pomoc, měl by mít právo společnost opustit a vytvořit si vlastní. Dnes žádna taková možnost neexistuje.

Zamyšlení na závěr:
Hlavní problém vidím, že bezdomovcům nepřícházi ta správna pomoc ve správnou chvíli. Místo, aby jim pomohli žít, tak jim pomáhají pouze přežívat. Tento problém se neřeší, pouze přehlíži, nebo přesouvá. (vyháněni z nádraží a tramvají) Pokud budou mít nad hlavou meč a termín, snadněji se donutí (tím myslím sami sebe) k tomu, aby se zvedli z bahna.


Historie na závěr:
Kdysi jsem slyšel, že Australie byla vězení. Odkládali tam vězně, kteří se museli naučit žít v necivilizovaném prostředí a byli nedobrovolnými kolonisty. Dnes je to plnohodnotný stát.



Toto je jen můj návrh. Rád bych od vás slyšel co je na něm špatného, nebo kde by se mohly vyskytnout problémy.

 

2. příspěvek od Zdeňka Macury ( myšlenka psaná v době politických začátků)


Zápach bezdomovců
Občané se často setkávají s nepříjemným problémem na různých veřejných místech - zápachem bezdomovců. Nechci nyní něco vyčítat těmto psychicky nalomeným lidem, ale spíš zavést nějaký přiměřený motivační prvek pro tuto skupinu obyvatel.
Jako jedno z možných řešení vidíme zřídit střediska pro koupel, praní a sušení prádla ( ve velkých městech ). Bezdomovci by mohli jednou za čas (např. dvakrát do měsíce) zdarma navštívit toto středisko, a aby je dostatečně motivovalo tyto střediska navštívit, dostali by navíc malý finanční příspěvek ve výši např. 100 Kč.
S ohledem na to, že takových středisek by bylo jen několik ( např. ve velkých městech ) a finanční příspěvek velmi malý, mělo by to jen zanedbatelný vliv na státní rozpočet a společnost by se zbavila tohoto nepříjemného problému. Dalo by se říct, že celá společnost by tak porostla zase trochu o úroveň výš.
Tato služba by kromě jiného měla samozřejmě pozitivní vliv na psychiku a tělesné zdraví bezdomovců, což by jim také usnadnilo návrat do společnosti.
Neobávám se, že by s tímto přispěvkem mohl někdo kalkulovat a zneužívat tuto službu a to zejména z důvodu, že službu by klienti mohli využívat např. jen dvakrát měsíčně a motivační příspěvek by byl nastaven minimálně např. 100 Kč. S takovou částkou se nikomu nevyplatí kalkulovat.

 

3. příspěvek znovu od Zdeňka Macury

 


Právo na minimální přístřeší

 

Každému člověku by měla být dáno právo na minimální přístřeší bez ohledu na to, jestli má peníze nebo ne.

Připomeňme si starý příběh: Když Bůh vyhnal Adama a Evu z ráje, řekl Adamovi: " V potu tváře budeš dobývat svůj chléb".

A tak Adam s Evou byli vrženi do tvrdé reality a museli se začít starat sámi. Na druhou stranu jim však Bůh zachoval minimální důstojnost a dal jim kožené suknice, aby zakryl jejich nahotu (jinými slovy nezůstali úplně s "holým zadkem").

Podobně by tomu tak mělo být i se státní politikou bydlení. Každý by se měl starat o své bydlení sám, "v potu tváře budeš dobývat svoje bydlení". To znamená ideálně žádné příspěvky, podpory, regulace nájemného atd. (vyjímka jsou specifické případy pracujících rodičů s dětmi), ovšem ne zas tak, aby člověk skončil bez střechy nad hlavou anebo se musel stresovat, že takto skončí (jinými slovy, aby nezůstal s holým zadkem) Proto by mělo existovat právo na minimální přístřeší. Stačí maličká místnost, sprcha, záchod. Každému člověku by měla být zachována aspoň minimální důstojnost, aby se nemusel špinavý povalovat po ulici, spávat v tramvajích či v papírových krabicích anebo žít ve stresu, že takto dopadne. Náklady na takové přístřeší jsou 1000 - 1500 Kč měsíčně. Celkově po zrušení všelijakých podpor by na tom státní rozpočet ještě bohatě vydělal. Zavedením takového práva by se také vyřešil problém bezdomovectví.

 

 




Možná Vás také zajímá

  1. Bydlení - právo na minimální přístřeší
  2. Zásady politika strany 4 VIZE
  3. Reklama, která informuje, ano, reklama, která ovlivňuje, ne
  4. 4 VIZE nabízí web zdarma
  5. Vize pro Evropu - dobrovolná spolupráce

Přidat jako oblíbený (27) | Citujte tento článek na svých webovkách | Shlédnutí: 34601 | E-mail

Komentáře (4)
RSS komentáře
1. 13-10-2007 21:34
 
O ničem
Vjistem smislu bezdomovec nejsem ,vmém trvalém mbydlišti bydli niní nuplnš nekdo jiní nmusel jsem sem si najít podnájem a Stát mi odmítl doplácet narok na podporu \\bydlení jelikoš nebydlím v místě trvalého bydliště což je podle mě postaveno mimo mzákon a umislně je tato nařízění nesmislné jelikož bv místě bydliště se pohybují podnájmi kolem 8 tisíc a já pobírám pouze 4124Kč tak jsem to viřešil že jsem si sehnal pod nájem mimo okr trvalého bydliště tím jsem porušil stanovené zákoni a ocll jsemse na pokraji Bezdomovcu épokud nezaplatím řádně každí měsíc octnu se na ulici i přesto žejsem plně invalidní s dlouho dobíma nasledky tak takhle se stará stát o své občani (měli nby nařídit at takové lidi jako jsem já raději zastřelí a měli by o dost velký problém postaráno) CO vi nato
Host
 
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
2. 23-07-2007 14:15
 
Odstranit v prvé řadě příčinu.
Aby bylo odstraněno bezdomovectví, nezaměstnanost, chudoba a pronásledování chudých, nemocných lidí bez domva, je zapotřebí v prvé řadě odstranit příčinu "jádro pudla" a to je odstranit "sametovo-křišťálově" svrhnout "otrokářské, vykořisťovatelské systémy, v současné době tu nejtotalitnější trojkoalici ODS, s "nekřesťansky" založenou KDU-ČSL a Stranou zelených. A návrat k prvobyxtně pospolné prosperující společnosti, kde budou dělat všichni, bílí, černí, snědí a zejména "černoprdelníci" ze zbytečného Parlamentu a Senátu ČR.
Host
 
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
3. 02-04-2007 15:51
 
Každý se musí postarat o sebe sám
Stěží si představit jak se čtrnactiletá útla blondýna snaží zbavit smradlavého, chrclajicího a nemocemi prorostlého bezdomovce v tramvaji, aby ji něčim nenakazil, když i pražská policie k tomu musí používat slzák.
Host
 
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny
4. 29-03-2007 12:51
 
Právo na obydlí
Poslední sovětská ústava obsahovala ustanovení, že každý občan má právo na obydlí. Nebyl tím míněn byt v našem pojetí, spíše přístřeší odpovídající místním podmínkám, na obrovském území Sovětského svazu velmi různorodých. Je zřejmé, že v arktických podmínkách nelze o bezdomovectví vůbec uvažovat. Právo na obydlí se odvozovalo z práva na život. Neexistuje tedy zásadní problém vtělit právo na obydlí do ústavního systému. Překážkou jsou ideologické zábrany. Stěží lze předpokládat v naší denní realitě, že by se bezdomovectví odstranilo podobným způsobem. Oficiálním principem života se vyhlašuje úspěch, a kdo ho nedocílí, je vinen svým osudem a musí být potrestán. Každý se musí postarat o sebe sám.
Host
 
Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte..

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

Aktualizováno ( Úterý, 13 březen 2007 )
 
< Předch.   Další >
Poslední příspěvky
 
© 2024 Politická strana 4 VIZE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de