Politická strana 4 VIZE
Méně stresu - více lásky
... nenadává na společenskou situaci, ale hledá způsoby, jak ji vylepšit ...
Domů arrow Programové teze arrow Vize pro Evropu - dobrovolná spolupráce
Úterý, 19 březen 2024
Zasílání novinek

Chci být informován o činnosti






Volby
Volby Senát 2006 - Ivo Patta
Volby Strakonice 2006
Volby PS 2006
Vize pro Evropu - dobrovolná spolupráce PDF Tisk E-mail
Hodnocení čtenářů: / 1
SlabéVynikající 
Napsal Zdeněk Macura   

Vize pro Evropu - dobrovolná spolupráce

Součásné uspořádání spolupráce většiny evropských států v EU - Evropské Unii je jistě v něčem užitečné a přínosné. Existují ovšem oblasti, v nichž toto uspořádání a její mechanismy mají mnohá problematická místa.

Jedná se zejména o způsob centrálního financování různých projektů. Model tohoto financování je založen na principu, kdy jednotlivé státy musí odvádět povinně určitou částku do společné pokladny a poté zpětně mohou o tyto peníze žádat, každému státu je podmíněně garantována určitá výše pomoci, přičemž bohatší státy na to doplácejí a chudší vydělávají.
 
Hlavní slabé místo tohoto modelu vidíme v tom, že vždy budou vznikat kolem financování různé spory a hádky. Další problematický bod je, že pomoc nedostává ten, kdo ji skutečně nejvíc potřebuje, ale ten, kdo umí nejlépe žádat, kdo umí lépe zapůsobit apod. Protože o pomoci rozhoduje úředník, vzniká velký prostor pro případnou korupci. Otázkou také je, zda vůbec je pro tento způsob vzájemné pomoci důvod, a jestli je eticky přijatelný, když rozdíly životní úrovně mezi jednotlivými státy nejsou propastné, ale jsou srovnatelné. Navíc i bohatší státy mají dost problémů sami se sebou a být jim příčinou dalších povinných výdajů, nám příjde poněkud nevhodné s ohledem na jejich obyvatele.
 
Tím, že je pomoc ze strany bohatších států povinná, a ty o něco chudší mají na pomoc podmínečné právo, vytrácí se prvky, jako je radost z dávání ( u dárců) a vděčnost (u darovaných), místo toho to naopak působí spíše negativně k vypočítavosti a kalkulování. Lidé přemýšlejí způsobem jestli se jim to vyplatí a podobně. Tímto myšlením avšak nemůže nikdy vzniknout mezi národy skutečné rovnocenné partnerství a přátelské vztahy.
 
Jsme přesvědčeni, že pokud má existovat mezi evropskými národy nějaká důstojná forma vzájemné spolupráce, může být založena pouze na dobrovolnosti jednotlivých států obdarovávat druhé státy podle vlastního uvážení. Jestliže je pomoc dobrovolná, zaniká prostor pro případné hádky a spory. Může také vzniknout na straně dárce přirozená radost a na straně obdarovaného přirozená vděčnost. Taková spolupráce přináší pocit svobody, který by nemohla vzniknout v případě vynuceného „daru“. Navíc tento systém má lepší adresnost a nevystavuje žadatele složitému, ponižujícímu zdůvodňování proč pomoc potřebuje, protože udělení daru závisí na dárci (nikoli na žadateli). Dárce si sám nejlépe zajistí, aby jeho pomoc přišla těm, kdo ji opravdu nejvíce potřebují. Každý národ má své specifické vlastnosti a schopnosti, kterými tak přirozeným způsobem může obohacovat jiné národy. Tento systém může být také dobrým příkladem chování pro mezilidské vztahy.


Možná Vás také zajímá

  1. Zásady politika strany 4 VIZE
  2. Reklama, která informuje, ano, reklama, která ovlivňuje, ne
  3. Bydlení - právo na minimální přístřeší
  4. 4 VIZE nabízí web zdarma
  5. Nesmyslně krásné činy

Přidat jako oblíbený (13) | Citujte tento článek na svých webovkách | Shlédnutí: 6151 | E-mail

Napište první komentář
RSS komentáře

Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář.
Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte..

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

Aktualizováno ( Čtvrtek, 19 duben 2007 )
 
< Předch.   Další >
Poslední příspěvky
 
© 2024 Politická strana 4 VIZE
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.
Design by Mamboteam.com | Powered by Mambobanner.de